Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi marcată şi în acest an în judeţul Sălaj, prin organizarea mai multor activităţi în Zalău, la Porolissum şi la Jibou. Evenimentul va debuta joi, 28 septembrie, la ora 14, la Muzeul de Artă „Ioan Sima”, cu prezentarea „Patrimoniu cultural – Nartură – Armonii”, în cadrul căreia cei interesaţi vor putea afla mai multe despre monumentele Sălajului şi locurile lor fascinante unde natura a făcut minuni. La ora 15.30 este programată prezentarea „O după-amiază la Porolissum. De vorbă cu arheologii despre trecut și viitor”, susţinută de către cercet. I. dr. habil. Coriolan H. Oprean, la Complexul Arheologic Porolissum.
Vineri, 29 septembrie, în intervalul orar 13-17, manifestările vor continua pe platoul din centrul Zalăului, acolo unde vor avea loc o serie de ateliere dedicate copiilor, pregătite de către reprezentanţii Muzeului, ai Centrului de Cercetări Biologice Jibou, ai Colegiului Naţional Silvania, Colegiul Tehnic „API” Zalău, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău şi Palatul Copiilor Zalău. Printre acestea, „Miresmele din Grădina bunicii” în care cei mici sunt invitaţi să recunoască mirosul şi planta, „Minunile de sub lupă” (vizualizarea la microscop a diferitelor tipuri de semințe), „Balonul fermecat”, „Ploaia în borcan”, „Minunata lume a chimiei” (experimente și demonstrații din lumea științelor), ateliere de navomodelism, de realizat mozaic de tip roman, stampe, medalioane, atelier de preparat insecte etc.
De la ora 18 şi până 22, publicul zălăuan are ocazia de a vizita culisele Muzeului – laboratoarele Restaurare/Conservare metal şi ceramica şi Depozitele de arheologie şi etnografie – zone care nu pot fi vizitate, în mod normal. „O dată pe an, dăm posibilitatea publicului de a pătrunde în culisele Muzeului nostru, de a vedea cum se restaurează, conservă şi se depozitează bunurile culturale”, ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.